torsdag 6 juli 2017

Raw lasagne

Kommer ni ihåg i våras när jag överraskade med några raw food-recept? Jag vägde upp med lite Oreo-milkshake och revbensspjäll också för att ni inte skulle bli alltför chockade. Man får ju ta det lite varsamt. I alla fall så gjorde jag även den här lasagnen till ett tidningsreportage, och den smakade verkligen superfräscht och gott. Låt er inte avskräckas av den långa ingredienslistan, den råa lasagnen går fort att göra eftersom alla ingredienserna mixas ihop och inget ska kokas. Nötterna gör att lasagnen mättar förvånansvärt bra.

Raw lasagne, 2 portioner
----------
1 zucchini
----------
Cashewsås:
2 dl cashewnötter, blötlagda över natten
0,75 dl vatten
1 msk rapsolja
1 msk citronsaft
Salt

Tomatsås:
1 tomat
1 urkärnad dadel (kan uteslutas)
0,5 vitlöksklyfta
En liten schalottenlök
6 st soltorkade tomater
Några basilikablad
0,5 dl vatten
Salt
Svartpeppar

Pesto:
1 kruka färsk basilika
2 msk pinjenötter
1 msk mandel
En liten vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
Salt
svartpeppar

Garnering:
En näve cocktailtomater
Basilikablad
1,5 msk pumpafrön

Börja med cashewsåsen redan kvällen innan med att blötlägga cashewnötterna i en skål vatten i kylen. Häll sedan av dem, skölj, och lägg dem i en mixer ihop med övriga ingredienser. Mixa till en slät massa, ställ in i kylen medan du gör resten.

Till tomatsåsen – skär tomaten i några bitar och lägg den och övriga ingredienser i en mixer och mixa till en någorlunda slät sås. Går även jättebra med stavmixer.

Till peston – plocka bladen av basilikan (spara några blad till garnering) och mixa samman med övriga pestoingredienser i en mixer.

Montering: skär en zucchini riktigt tunt på längden. Lägg två skivor bredvid varandra som botten, och lägg på ett lager tomatsås. Lägg ett lager cashewsås ovanpå, och strö sedan över lite pesto. Upprepa proceduren två gånger, men använd då bara en zucchiniskiva per lager. Garnera översta lagret med halverade cocktailtomater, pumpafrön och basilikablad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar