måndag 26 juni 2017

Havrebröd i långpanna

Det här är det brödet jag bakar allra oftast, utan tvekan; havrerutor i långpanna som är jättesmidiga att göra, mycket tack vare att man bara behöver hantera degen en gång istället för två. Ju mindre jobb, desto bättre, eller hur? Direkt efter att degen har blandats ska den ner i en långpanna och plattas ut, och där får den sedan jäsa en timme innan det är dags att stoppa den i ugnen. Jag fick receptet av en bloggläsare för några år sedan, och bakar det titt som tätt.

Havrerutor i långpanna, ca 20 st
1 pkt jäst (50 g)
6 dl havregryn
2 tsk salt
1 msk olja
2 msk mörk sirap
2 tsk malda brödkryddor
7 dl fingervarmt vatten
ca 10 dl vetemjöl special (eller Manitoba Cream-mjöl)

Garnering:
ca 1 dl havregryn

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt havregryn, salt, olja, sirap och brödkryddor. Häll över vattnet, och rör tills jästen löst sig. Ös i mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Den ska dock vara ganska lös, så det gör absolut inget om den kladdar. Häll ner degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper, och dra ut den så mycket det går, så den täcker större delen av pannans botten. Strö över den extra decilitern havregryn, och platta till smeten så havregrynen fastnar. Låt jäsa under bakduk i ca en timme. Sätt ugnen på 225C, och grädda sedan brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills det fått fin färg. Jag brukar låta brödet svalna på galler innan jag skär det i rutor och fryser det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar